OfficeRnd и EnduroSat се наредиха в престижната класация Technology Fast 50 на Deloitte за Централна и Източна Европа. Двете български компании постигат впечатляващ растеж на приходите и са отличени от международния гигант. Отличия получиха и още четири стартъпа.

Класацията Technology Fast 50 класира най-бързо растящите частни или публични технологични компании в ЦИЕ. Тазгодишната класация е най-конкурентната в 22-годишната ѝ история с общо 450 кандидатури, включително 14 от България.

"Това беше рекордна година в няколко отношения. Не само, че получихме повече заявления от всякога: средният темп на растеж на компаниите във Fast 50, базиран на приходите, регистрирани между 2017 и 2020 г., също беше най-високият, постигнат някога - 2 278% (в сравнение с 1 460% през 2020 г.)", обобщи главният изпълнителен директор на Deloitte Централна Европа Ярек Скврна. "И невероятният темп на растеж от 39 432% от компанията, която е начело на класацията - чешкият пионер на финансовите технологии FTMO, беше и най-бързият ръст на приходите, регистриран от която и да е компания в цялата история на класацията", допълни той.

Класацията

Във финалния ранкинг водещи са чешките компании - с 19 представители, следвани от Полша - с 16. България присъства в основната категория Fast 50 с две компании: OfficeRnd, която е в почетната челна десетка (на 9-то място със забележителен ръст от 1883,9%) и EnduroSat AD (на 50-то място). Представени са и още шест държави: Словакия (5), Хърватия (4), и по една компания от Албания, Естония, Словения и Литва.

Що се отнася до секторното разпределение на местата в класацията - 33 са софтуерните фирми финалисти, но има и представители от други сектори: хардуер (5); медии и развлечения (4); финтех (3); здравеопазване и науки за живота (3); и комуникации (2).

"Въпреки доминирането на софтуерните компании във Fast 50 като цяло, има две финтех компании в топ 10 (включително и компанията, класирана на първо място), както и две от сектор здравеопазване и науки за живота. В допълнение, 33-те софтуерни компании покриват множество различни пазари и области. Това показва обхвата и дълбочината на най-високите постижения по сектори, държави и индустрии", посочва Александър Захариев, директор "Финансово консултиране" и лидер на програма за България.

Победителят - рекордьор лауреат във всички категории през тази година - чешката компания FTMO, разработва уникална образователна платформа за търговци на финансовите пазари, която им позволява да се съсредоточат върху управлението на риска, за да възприемат най-добрите практики, да избягват грешки и да намалят количествата отпадък.

Българската OfficeRnd заема челното 9-то място с 1883,9% ръст на приходите за разглеждания период. Компанията стартира, защото основателите ѝ вярват, че работните пространства могат да бъдат нещо повече - платформи, които помагат да се съсредоточите върху работата си, дават  достъп до знания, които не сте имали преди, и ви свързват с професионалисти, с които мислите по един и същи начин. Поради това се стремят да помагат на гъвкавите работни пространства - шампионите на бъдещето на работата, да предоставят невероятно изживяване на своите клиенти и устойчив растеж на техния бизнес.

На 50-то място в класацията влиза и EnduroSat - една от най-бързо развиващите се космически компании в Европа, предоставяща решения за глобалния космически пазар (с отчетен ръст на приходите от 558,32%). Компанията е основана през 2015 г., като до края на  2016 г. екипът проектира първите си сателитни системи. През второто тримесечие на 2018 г. те стартират със своите усъвършенствани комуникационни и силови модули. В края на същата година броят на клиентите, които компанията подкрепя в техните космически начинания, възлиза на 50.

"Докато гледаме напред, за да преценим как се развива бизнесът в региона на ЦИЕ и в България, ясно се вижда, че непрекъснато напредващите технологии са  водещия двигател на бъдещия успех: те водят до повишаване на ефективността, подобряване на качеството, опростяване на процесите и повишават устойчивостта. Така че е много окуражаващо да видим, че български компании са отличени сред финалистите в класацията", коментира Силвия Пенева, управляващ съдружник в Deloitte България.

Три български компании сред най-бързо развиващите се технологични в Централна Европа

Три български компании сред най-бързо развиващите се технологични в Централна Европа

Те бележат най-висок ръст на приходите през 2019 г.

Компанията въведе нова категория през 2021 г., наречена "Компании, които да наблюдаваме". Тя от своя страна е разделена на две подкатегории:

"Звезди на растежа": класира компании, които показват голям потенциал, но са твърде млади, за да отговарят на критериите за класиране в основната категория Fast 50.

Победител тук е DRUID SA, Румъния - с темп на растеж от 6753%. DRUID създава платформа за създаване на чатбот без код, която автоматизира повтарящи се задачи, за да увеличи производителността, като същевременно подобрява потребителското изживяване. Неговите виртуални асистенти, управлявани от AI, могат да използват повече от 45 естествени езика, за да предприемат действия по практически всякакви заявки за данни или документи в технологичната екосистема на организацията. По този начин те предотвратяват достъпа и взаимодействието на външни AI доставчици с чувствителнни данни на компанията.

"Инвестиционни звезди"  класира компании, които не отговарят на критериите Fast 50, но размерът на инвестициите, които са получили между 1 януари 2018 г. и 31 май 2021 г. е минимум 500 000 евро.

Единственият класиран в тази категория е Payhawk, България - платформа за плащания, която позволява на бизнеса да комбинира всичките си процеси на разходи на едно място, като предоставя на финансовите екипи пълен контрол и същевременно позволява на служителите достъп до сигурни и удобни методи за разходване.

Като част от програмата Technology Fast 50 Central Europe, през 2020 г. е въведена и специалната категория "Въздействащи звезди". Тя има за цел да оцени фирми, които успешно свързват продуктите/услугите си с положително въздействие поне върху едно от следните: общество, бизнес, иновативност, околна среда и многообразие. За България са отличени 3 компании: Phyre, CloudCart и Dronamics.

Компания за почти 1 млрд. лв.: Българската Payhawk получи 149 млн. лв. финансиране

Компания за почти 1 млрд. лв.: Българската Payhawk получи 149 млн. лв. финансиране

Оценката ѝ набъбна 7-кратно от април до ноември