Три български компании се наредиха в престижната класация Fast 50 в Централна Европа на Deloitte. В изследването, което се провежда за 21 поредна година, са включени компании въз основа на растежа на приходите им от 2016 до 2019 г. Фирмите трябва да имат оперативни приходи от €50 хил. през 2016, 2017 и 2018 г. и поне €100 хил. през 2019 г.

Българските Корс Дот ООД, Сторпул Сторидж АД и КлаудКарт АД се класират съответно на 13-то, 46-то и 50-то място в основна категория Fast 50 за 2020 г.

Докладът, който класира и профилира 50-те най-бързо растящи технологични компании в региона, посочва полската Packhelp като най-бързо растящата сред всички със среден темп на растеж между 2016 и 2019 г. от 9077%. Packhelp разработва решение, което дава на бизнесите достъп до маркови опаковки по поръчка с минимално въздействие върху околната среда. Компанията използва патентована технология, за да създаде това, което нарича "най-добрият редактор на опаковки с възможност за уеб, позволяващ на клиентите да проектират и визуализират своите решения за опаковане с пълна точност".

В България тази година имаме цели 3 компании във финалното класиране. Корс Дот ООД, Сторпул Сторидж АД и КлаудКарт АД се нареждат съответно на 13-то, 46-то и 50-то място в основна категория Fast 50 за 2020 г.

На челното 13-то място се класира Корс Дот ООД с 1336% ръст на приходите за периода 2016 - 2019 г. Компанията предоставя на клиентите експертни съвети за най-добрите налични възможности за обучение за технологии и бизнес умения. За разлика от традиционните обучителни компании с фиксирани учебни програми и ограничен капацитет за доставка, тяхното решение има неограничен обхват на технологии, местоположения и методи за доставка. Корс Дот предлага решения, доставени от опитни обучители, сертифицирани във всички основни и нишови Dev, DevOps и ИТ технологии, включително доставчици като Microsoft, AWS, Google, IBM, Cisco, Citrix, VMware, Juniper и др. Основният продукт на компанията е Instructor Hub - най-голямата платформа за сертифицирани технически обучители на свободна практика в Европа с повече от 3200 регистрирани професионалисти.

46-та в класацията е Сторпул Сторидж АД с 541% растеж на приходите. Компанията е едно от най-бързите решения за софтуерно дефинирано съхранение (SDS) на ниво блок на българския пазар. Техният продукт се използва от публични и частни производители на облаци - предприятия, телекомуникации, MSP, SaaS, доставчици на облак и хостинг и други. Предлага се като софтуер, плюс напълно управлявана услуга, която трансформира стоковия хардуер в бърза, високодостъпна и мащабируема платформа за съхранение на данни.

Със своя изчерпателен набор от функции за управление на данни, софтуерно дефинираното решение за съхранение на Сторпул надхвърля възможностите на другите продукти за съхранение. Основните области на конкурентно предимство включват неговото съхранение и производителност на приложенията, лекота на използване, ъптайм, гъвкавост, безпроблемна мащабируемост и силна поддръжка на клиенти. Това позволява на клиентите на компанията да ускорят своите натоварвания и приложения до 50 пъти и да постигнат 100% ъптайм.

КлаудКарт АД разработва нов глобално насочен проект SaaS в областта на електронната търговия, носещ същото име име като марката - "CloudCart" - цялостна платформа за електронна търговия, подобрена от маркетинга. Идеята на CloudCart е да бъде професионално решение от висок клас за създаване и поддържане на онлайн магазини, което се използва от непрофесионални търговци, желаещи да стартират и развият своя онлайн бизнес. Основната цел на CloudCart е да подобри и улесни процеса на управление на онлайн магазини, като всъщност помага на онлайн търговците да се съсредоточат върху това, което правят най-добре: създаване, снабдяване и продажба на техните продукти и услуги онлайн. Основната стратегия на CloudCart за постигане на тази цел е да предостави всички необходими инструменти, необходими за воденето на успешен онлайн бизнес. Компанията попада на 50-то място в класацията на "Technology Fast 50".

В категорията "Изгряващи звезди" на Deloitte, която отличава стартиращи бизнеси с бърз растеж, които имат шанс да се класират в основната категория на класацията след години. В нея място намират българските Ендуросат АД и Нотолитикс ООД, които са съответно на 11 и 19-то място с ръст на приходите 405% и 207%.

Ендуросат е една от най-бързо развиващите се космически компании в Европа, предоставяща решения за глобалния космически пазар. Компанията е основана през 2015 г., като до края на 2016 г. екипът проектира първите си сателитни системи. През второто тримесечие на 2018 г. те стартират със своите усъвършенствани комуникационни и силови модули. В края на същата година броят на клиентите, които компанията подкрепя в техните космически начинания, възлиза на 50.

НОТО е основният продукт на българската компания Нотолитикс ООД, основана през 2015 година. Той представлява софтуерна платформа от последно поколение предназначена за мониторинг в реално време на финансови и/или нефинансови трансакции. Целият професионален опит на основателите на компанията в областта на превенцията на измами е вложен в платформата и осигурява регулаторното съответствие с нормативната рамка и помага за контрол върху оперативния риск във финтех индустрията.

"Фактът, че 42 от 50-те представени компании тази година са нови в класацията, показва колко млади и енергични са нашите най-бързо растящи и най-иновативни компании. През 2020 г. всъщност средният темп на растеж при всички участници е 1460%, значително изпреварвайки миналогодишните 1128%", заяви Силвия Пенева, управляващ съдружник на Делойт България.