Щетите по тръбопроводите "Северен поток", които изпускат природен газ в Балтийско море, са причинени от "умишлено", заявиха от Дания.

"Вече е ясна оценката на властите, че това са умишлени действия. Не е инцидент", коментира датският премиер Мете Фредериксен, цитиран от Reuters. "Все още няма информация, която да показва кой може да стои зад това действие."

В началото на седмицата националната енергийна агенция на Дания съобщи, че е открила изтичане на природен газ в тръбопровода "Северен поток 2" близо до остров Борнхолм, а от шведска страна съобщиха за щети и изтичане както от "Северен поток 1", така и от "Северен поток 2".

Вчера датските военни публикуваха снимки на огромния разлив.

"След трите изтичания на газ по газопроводите "Северен поток" в Балтийско море бяха обособени забранени зони около течовете, заради безопасността на корабния и въздушния трафик", пишат в изявление на въоръжените сили на Дания.

Германия също подозира, че газопроводната система "Северен поток" е била повредена. Според германски служител по сигурността доказателствата показват, че това е по-скоро саботаж, отколкото технически проблем. Изтичането на газ от три тръбопровода се появи почти едновременно в Балтийско море, след което Дания заяви, че засилва сигурността около енергийните си активи.

И двете системи на Северен поток се превърнаха в спорна гореща точка между Европа и Русия заради войната на Москва в Украйна, която докара континента до енергийна криза.

След пълномащабното нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари Москва спря газовия поток през по-новия Северен поток 2, който все още не беше в експлоатация. Съвсем наскоро тя спря притока на газ през напълно работещ доскоро Северен поток 1.