Дания ще построи изкуствен остров в Северно море, който ще служи като център за вятърна енергия. Той ще има капацитет да захрани 10 милиона европейски домакинства със зелена енергия, предават световните агенции. Инвестицията е на стойност около 34 млрд. долара и предвижда изграждането на платформа, чрез която ще се трансформира енергията от офшорни вятърни турбини.

Той ще бъде построен на 80 километра от брега на полуостров Ютланд. Очаква се островът да може да осигури зелена енергия на 3 милиона европейски домакинства в първа си фаза, а след това да достигне капацитет от 10 милиона европейски домакинства.

Страната си е поставила за цел да намали емисиите си на парникови газове със 70% до 2030 и да има нулеви емисии най-късно до 2050 г.

"Енергийният център в Северно море ще бъде най-големият строителен проект в историята на Дания", заяви датският министър на енергетиката и комуналните услуги Дан Йоргенсен.

И в момента страната осигурява над 40% от потребяваната електроенергия от вятърни турбини. В Дания се намира и най-големият производител на вятърни турбини в света - Vestas Wind Systems.