До края на седмицата в експлоатация ще бъде пусната газовата връзка с Румъния, която беше забавена с повече от три години. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов потвърди информацията, че междусистемната връзка ще започне да работи от 11 ноември.

"Изключително доволен съм, че само след два дни край Русе ще бъде пусната в експлоатация междусистемната връзка Русе-Гюргево. Това е един много силен знак за диверсификация на доставките на природен газ в България, както и на тези от България към Източна и Централна Европа", коментира той, цитиран от сайта 3e-news.

Изграждането на проекта се забави, като първият изпълнител не се справи с появил се технически проблем. През април тази година обаче беше избран нов изпълнител, който успя да завърши съоръжението.

Проблем все още обаче остава т.нар. компресорна станция в Румъния, чиято задача е да гарантира нормален газов поток към България. Причината е, че налягането на румънската газопреносна мрежа е едно от най-ниските в Европа.

Иван Иванов обаче твърди, че и тази пречка ще бъде премахната.