Асоциацията на германските доставчици на комунални услуги призовава федералното правителство да създаде система за ранно предупреждение за потенциален спад в доставките на газ. Те се опасяват, че има "сериозни индикации, че ситуацията с доставките на газ е на път да се влоши", предава Oilprice.

Германия Русия за за 50% от нуждите си за газ. Много индустрии използват газ и около половината от всички домакинства в страната се отопляват с газ. Войната в Украйна показа само колко зависими са Германия и Европа от руски газ. Европа не е склонна да наложи ембарго или санкции на руската енергия именно заради огромната зависимост от доставките от Москва.

След руската инвазия в Украйна Германия, че ще върви към премахне зависимостта си от внос от индивидуални доставчици на енергия, коментира германският канцлер Олаф Шолц. Германия ще построи две съоръжения за внос на втечнен природен газ, в Брунсбютел и Вилхелмсхафен, и ще се стреми да ускори инсталирането на капацитет за възобновяема енергия, за да има 100-процентово производство на енергия от възобновяеми източници до 2035 г.

Германия обърна гръб на Русия. Ще купува природен газ от Катар

Германия обърна гръб на Русия. Ще купува природен газ от Катар

Сделката е договорена от германския министър на икономиката Роберт Хабек

Това няма да стане за една нощ, заяви канцлерът Шолц няколко пъти през последните седмици, предупреждавайки, че спирането на руските енергийни доставки ще доведе Европа и Германия до дълбока рецесия.

Асоциацията на германските доставчици на комунални услуги (BDEW) заяви, че е необходима система за ранно предупреждение, защото "има конкретни и сериозни индикации, че ситуацията с газоснабдяването е на път да се влоши", обяви председателят на Изпълнителния съвет Керстин Андрее.

След съобщението на Владимир Путин, че бъдещите доставки на газ ще трябва да се плащат в руски рубли, германската асоциация смята, че това би могло да окаже въздействие върху газовите потоци, добави Андрее.

Списъкът с "неприятелски" държави включва Съединените щати, всички държави-членки на ЕС, Швейцария, Канада, Норвегия, Южна Корея, Япония и много други.. Президентът Путин на централната банка, да разработи система за плащания в рубли в рамките на една седмица.