Финландия - скандинавската държава, която застана рамо до рамо с Германия по време на европейската дългова криза в защита на строгите мерки за икономии, все повече се притеснява за собствените си задължения.

Финансовият министър на Финландия Петери Орпо заяви, че страната трябва да започне да изплаща рекордния си държавен дълг от 125 млрд. долара, преди да изчезне възможността ситуацията да бъде поставена под контрол.

"Трябва да започнем да изплащаме дълга, преди най-лошата дългова тежест да ни засегне. През следващото десетилетие, когато населението остарее и ще трябва да заместим нашите изтребители "Хорнет", изплащането на дълга може да стане невъзможно, без много силен растеж и висок процент на заетост. Тогава може да искаме да вземем още малко заеми, когато ни удари най-лошият от разходите, свързани с остаряването", обясни Орпо в интервю за Bloomberg.

През последните 10 години Финландия е нетен кредитополучател, а държавният дълг почти се удвои от ниското си равнище през 2008 г. През този период скандинавската държава преживя т. нар. ​​"изгубено десетилетие". Залезът на ключови за страната индустрии - като хартиената и тази на потребителската електроника - унищожиха изтриха 100 000 работни места в икономика, голяма колкото тази на щата Орегон.

Дългът на страната почти се удвои през последните 10 години

Дългът на страната почти се удвои през последните 10 години

Финландия все още има втория най-висок рейтинг в Moody's Investors Service, S&P Global Ratings и Fitch Ratings и има някои от най-ниските доходности по облигации в еврозоната, отразяващи доверието на инвеститорите в способността на страната да обслужва дълга си. Но нивата на задлъжнялост са значително по-високи от тези в Дания, Швеция и Норвегия.

Тази година БВП на Финландия най-накрая ще достигне нивото, което бе постигнал преди глобалната финансова криза, а министерството на финансите очаква 2.2% средногодишен растеж през 2022 г.

Тримесечният икономически растеж е на 7-годишен връх, а задлъжнялостта спрямо БВП намалява. Но в абсолютно изражение, дългът расте, а политиците се чудят как ще се справят с бъдещото демографско предизвикателство.

Страната е втората най-бързо застаряваща в ЕС

Страната е втората най-бързо застаряваща в ЕС

Населението на Финландия, която очаква парламентарните избори догодина, застарява почти 2 пъти по-бързо от средното за ЕС, като делът на хората на 65 или повече години се е увеличил до 4.4 процентни пункта през десетилетието до 2017 г., според Евростат.

Кривата е толкова стръмна, че преди няколко години Финландия беше най-бързо застаряващата нация в ЕС. Това се прибавя към планираните разходи за социални грижи и пенсии, които се поемат от намаляващата група от данъкоплатци и разширяват дупката в публичните финанси.

Нарастващият натиск върху държавния бюджет засилва неотложността на действията, а Орпо предупреждава, че сегашното възстановяване на икономическия растеж може скоро да приключи.

"Учил съм достатъчно икономика, за да знам, че в някакъв момент ще дойде рецесия. Като се има предвид колко късно Финландия се включи в глобалния икономически подем, има риск растежът да е кратък", предупреди министърът.