Турската икономика е записала по-голям растеж от Китай и Индия през миналата година на фона на скок в потреблението от страна на домакинствата и на нарасналите харчове на правителството, пише Bloomberg.

През 2017 година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал със 7,4%, като в края на третото тримесечие този резултат е от 7,3%, показват обявените официални данни. Резултатът изпреварва предходните очаквания за растеж от 6,7 на сто.

За сравнение Китай и Индия отчитат ръст на БВП в рамките на съответно 6,9 и 7,1 на сто.

Южната ни съседка показва твърдо възстановяване след кризата през лютото на 2016 година, като вече е една от най-бързо развиващите се държави в Г-20. Според Юзлем Йектин, който е главен икономист в Aktof Yatirim Bankasi, тази тенденция ще се запази и през тази година.

"Най-голям принос имат домакинствата, като потреблението ще остане солидно и през 2018 година, като няма очаквания за задълбочаване на финансова нестабилност или за допълнителен спад на лирата", смята експертът.

Все пак бързият растеж на Турция доведе до реакция от Международния валутен фонд (МВФ), като от организацията предупредиха страната през миналата седмица, че дефицитът по текущата сметка може да се увеличи заради силното вътрешно търсене и по-високите цени на петрола.

Недостигът се очаква да нарасне до 5,3% от БВП през тази година при ниво от 5,2 на сто през 2017 година.