Една страна от Северна Африка - Египет, смята да увеличи износа си на втечнен природен газ (LNG) през 2022 г. с 14% до 8 милиона тона годишно. Така страната се опитва да "запуши дупката", оставена от по-ниския внос на руски природен газ в Европейския съюз, заяви министърът на петрола и минералните ресурси на страната, съобщи S&P Global.

Около 90% от тазгодишния износ на LNG е насочен към страните от Европейския съюз в сравнение с 80% през 2021 г., посочи Тарек Ел-Мола в изявление на египетскто министерството.

Европа, която се стреми постепенно да прекрати вноса си на руски газ след нахлуването на Москва в Украйна, също така се ангажира и с Израел относно потенциални доставки на израелски газ в Европа през Египет.

През юни Европейската комисия, Израел и Египет подписаха тристранен меморандум за разбирателство относно доставките на израелски газ през египетската инфраструктура за износ на LNG за ЕС.

Египет сега разполага с две съоръжения за износ на втечнен природен газ: съоръжението Idku, управлявано от Shell, с капацитет от 7,2 милиона тона на година и по-малкото съоръжение Damietta, управлявано от италианската Eni, с капацитет от 5 милиона тона годишно. Двете газови съоръжения се считат за основни за европейските усилия за осигуряване на допълнителен LNG, включително доставян от Израел.

Общият добив на газ в Египет достигна 71 милиарда кубични метра през 2021 г., според данни на енергийното министерство, което представлява увеличение с 10 милиарда кубични метра спрямо 2020 г.

Египет сключи сделка за покупка на голямо количество пшеница от България

Египет сключи сделка за покупка на голямо количество пшеница от България

Страната е най-големият вносител на пшеница в света