Египет закупи общо 465 000 тона пшеница, с произход от Русия, Румъния и България, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС. Това е най-голямата покупка на пшеница, която страната е направила от началото на руската инвазия в Украйна.

По данни на телевизионния канал, египетската Генерална администрация за снабдяването със стоки за широко потребление е осигурила посоченото голямо количество пшеница за внос, подписвайки съответните договори за доставка с (фирми от) посочените три държави.

Сключеният договор за покупка на българска пшеница е за количество от 50 000 тона, според телевизия "Ал Арабия".

Подписани са и договори за покупка на пшеница от Русия за 175 000 тона, а договорът за пшеница от Румъния е за количество от 240 000 тона.

Египет е най-големият вносител на пшеница в света, като годишно внася около 11-13 милиона тона зърно. Основните износители за Арабската република обичайно са Русия и Украйна.

Обемът на доставките на руско зърно достигна около 8,2 милиона тона през 2021 г., което представлява 75% от целия внос на зърно в страната, а делът на украинския внос възлизаше на около 20%.

Военните действия в Украйна и мащабните санкции, наложени спрямо Русия от страна на САЩ и Европейския съюз, обаче доведоха до нарушения на доставките на пшеница.

В тази обстановка Кайро е принуден да търси алтернативни доставчици на пшеница, включително от страни извън Европа. Досега Египет е откроил 16 държави като потенциални доставчици на зърно за страната, сред които са: САЩ, Аржентина, Канада, Парагвай и страни от ЕС.