Ако се подобри ситуацията в администрацията, можем да очакваме в недалечно бъдеще България да се превърне в Швейцария на Балканите. Това смята председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

"Има множество данни у нас, които сочат, че бизнес климатът е благоприятен - част от тях са приемливото равнище, на което основните макроикономически показатели, стабилна данъчна система, показателите за изпълнението на бюджета, ниските нива на националния дълг към БВП на страната", казва той и допълва:

"Остават обаче двата основни проблема - недостигът на работна ръка и липсата на електронно правителство".

Що се отнася на тезата, че икономическият модел на страната е изчерпан, Симеонов посочва, че промените при него биха могли да бъдат положителни, но проблемът е, че те често се прилагат без да се прави предварителна оценка на въздействието им.

"Българската икономика има още страшно много резерви - преди всичко ние все още изнасяме суровини, а има какво да се попълни в тази посока", обяснява той в интервю за BloombergTV.

"Вече, например, сме един от лидерите в Европа в производството на авточасти, по-добре би било да започнем да ги изнасяме като готови автомобили", добавя още експертът.