Доходите в България растат много по-бързо, отколкото цените. През последните три години те се увеличават средно с по 10%. Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR финансистът Емил Хърсев.

"Очакваме съвсем малка инфлация за миналата година, дълъг период от време бяхме в ситуация на дефлация, т.е. намаление на индекса на цените", казва той.

"Нищо не нараства толкова бързо, колкото доходите - нито производителност на труда, нито други показатели, като ръст на БВП, добавена стойност от инвестиции и т.н. Това се обяснява, разбира се, с дефицита на кадри, който вече се чувства в страната", допълва експертът.

По думите на Емил Хърсев увеличаването на доходите е от голямо значение, като то е "естественият начин за предотвратяване на икономическата миграция". От своя страна обаче този процес винаги води до увеличаване на цените.

Финансистът, както и икономистът Кольо Парамов, е на мнение, че сега основен приоритет пред България е влизането в Еврозоната.

"Ако успеем да моделираме процес заедно с председателството на ЕС, който да доведе до бързо и сериозно кандидатстване за Еврозоната, можем да улучим главната си задача - влизането в нея", смята Парамов.

Той е на мнение, че присъединяването към валутния съюз е надеждата за страната.