За много кратък период Полша се превърна в един от водещите партньори на германската икономика и една от значителните икономически сили в Европейския съюз (ЕС). На това мнение е председателят на Комитета по икономически отношения с Източна Европа Оливър Хермес.

Като съседка на най-голямата икономика в Европа, Полша има активни търговски отношения със страната. Също така много германски компании имат производства там.

"Общата история на успеха на Полша и Германия в областта на икономиката трябва да бъде оценявана и забелязвана", посочва експертът, цитиран от сайта PolandIn. Коментарът на Хермес идва по случай 30-годишнината от подписването на договора за добросъседство между двете страни.

Защо в Полша стана толкова скъпо?

Защо в Полша стана толкова скъпо?

За година заплатите в Полша се покачиха с 10 процента, но цените на плодовете и зеленчуците например нараснаха с 20%. Инфлацията в страната скочи до над 5%. Някои се опасяват, че полската валута се обезценява

"Преди 2004 година Германия проведе кампания за членството на Полша в Европейския съюз. Нашите очаквания бяха надминати. За много кратък период страната се превърна в абсолютен водещ партньор за германската икономика", посочва още Оливър Хермес.

По неговите думи най-голямата икономика в Централна и Източна Европа вече е успяла да изпревари Италия и е на пето място сред най-големите търговски партньори на Германия в световен мащаб.

Полша, Унгария и Сърбия стават все по-гладни за злато

Трите източноевропейски държави, които стават все по-гладни за злато

Какви идеи стоят зад голямото увеличение на резервите в скъпоценния метал в тези страни