Регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е гладен за злато. И най-голямото доказателство за това са рекордните покупки на скъпоценния метал от Унгария, Полша и дори Сърбия.

Първата от тях увеличи 3 пъти златните си резерви до 95 тона и не очаква да спира до тук. Към момента с този обем на запасите от метала Унгария е на първо място в ЦИЕ по златни резерви на глава от населението в региона.

От централната банка на страната посочиха наскоро, че тези действия целят стабилизиране на икономиката в контекста на пандемията от коронавирус, рисковете от нарастване на инфлацията и увеличаващия се публичен дълг. Това пише в свой анализ по темата авторът Кристиан Герасим за платформата EUReporter.

Полша е друг важен пример в тази посока. Гуверньорът Адам Глапински потвърди, че ръководената от него финансова институция има за цел златните ѝ резерви да достигнат дял от 20 на сто от общите резерви по време на следващия му мандат, ако бъде преизбран.

Кои държави в Европа имат най-големи златни резерви и къде е България?

Кои държави в Европа имат най-големи златни резерви и къде е България?

Полша и Унгария увеличават запасите си в скъпоценния метал с бързи темпове

Той потвърди, че Централната банка на Полша ще купи поне 100 тона злато през следващите години, за да "демонстрира икономическа мощ". Страната удвои запасите си в скъпоценния метал, като купи 126 тона през 2018 година, а през следващата си върна още 100 тона, съхранявани във Великобритания.

Сърбия също работи усилено в посока за увеличаване на резервите си. "Двигателят на тези покупки е необходимостта от укрепване на стабилността на сръбската финансова система във времена на несигурност и страната да се предпази от нарастващия риск от глобална криза", обясняват експертите от Съвета на чуждестранните инвеститори в Сърбия.

Като цяло през последното десетилетие някои от страните в ЦИЕ активно увеличават златните си резерви с цел да намалят зависимостта си от други активи.

От друга страна тенденцията за много от големите икономики в Западна Европа е обратната - те намаляват запасите си в злато. Страните от Еврозоната са продали общо 1885 тона злато през последните две десетилетия, като общите резерви са намалели с около 15 на сто. Въпреки това Германия, Италия и Франция остават сред държавите с най-големи златни резерви не само в Европа, но и в света.

Не винаги златото е белег за просперитет: Богати държави с малко кюлчета

Не винаги златото е белег за просперитет: Богати държави с малко кюлчета

И възможно ли е България да има повече злато от Канада,Чехия и Хонконг и Люксембург, взети заедно