Традиционно и с основание златото се счита за надежден и безопасен актив, застраховка срещу инфлационни процеси и политически сътресения. Не случайно държавите включват благородният метал в своите валутни резерви, а централните банки са сред най-големите купувачи на жълтите слитъци.

Обикновено интересна за читателите тема е кои държави притежават най-големи златни резерви, кой има най-големете находища и произвежда най-много от златото в света.

Но любопитна е и друга тема: Кои държави и респективно централни бланки разполагат с най-малките малките златни запаси. И може ли една страна да е силно развита, а да не робува на златната треска и да съхранява малки количества от благородния метал?

Полша иска да купи 100 тона злато в следващите години

Икономика №1 в Източна Европа е "гладна" за злато. И иска да купи 100 тона от метала

През миналата година тя си върна златни резерви, съхранявани в Англия

Бедни или развити са тези страни

В някои много развити страни златните резерви или не съществуват изобщо, или са много малки. Дали си струват огромните запаси в злато? Или е по-добре вместо в кюлчета да се инвестира в реалната икономика и хората? Между другото, ако разделите цялото руско злато между руснаците, се получават само по 16 грама на човек.

Ето някои примери за силно развити страни от списъка  на Световния съвет по златото без (или почти никакви) златни запаси. Преценете сами дали тези държави и хората в тях трябва да се считат за бедни:

 • Канада - без зрънце злато - 0 кг
 • Естония - 250 кг
 • Малта - 470 кг
 • Исландия - 1,98 тона
 • Хонконг - 2,08 тона
 • Люксембург - 2,27 тона
 • Словения - 3,17 тона
 • Литва - 5,82 тона
 • Ирландия - 6 тона
 • Латвия - 6,66 тона
 • Чехия - 9,48 тона

Например, според данни на Световния съвет по златото в края на 2019 година България се намира на 52-ро място от стоте държави с най-големи златни резерви с 40,5 тона. Спрямо съседните ни държави след нас са Сърбия на 63-то място и Македония на 79-то, а Гърция и Румъния ни изпреварват съответно на 34-та и 36-та позиция. Турция е на 16-та със своите 362,5 тона. А едва ли тези държави са пример за просперитет...

Кои държави в Европа имат най-големи златни резерви и къде е България?

Кои държави в Европа имат най-големи златни резерви и къде е България?

Полша и Унгария увеличават запасите си в скъпоценния метал с бързи темпове

Злато ... повече злато!!!

САЩ, Германия, Италия, Франция и Русия държат най-много злато в своите международни резерви.

САЩ е безспорен лидер, те притежават 8133 тона. По златни запасите на второ се класирана Германия са над 2 пъти по-скромно количество - само 3362 тона.

Италия и Франция и Русия. Те имат съответно 2452 и 2436 и 2299 тона от скъпоценния метал в края на 2020 година.

Има само седем държави на планетата, които биха имали над 1000 тона злато в резерви. Шестото и седмото място заемат Китай и Швейцария. Въпреки това често има слухове за китайското и американското злато, които са неприятни за тези държави - че то изобщо не съществува, или е фалшиво. Но досега никой не е потвърдил официално тези слухове и всички скандали с кюлчета са потулени.

От седемте гореспоменати държави пет са развити и две се развиват. В развиващите се икономики на Китай и Русия златото в резервите действа като допълнителен фактор за стабилност, защита от кризисни ситуации. В крайна сметка винаги е по-лесно да продадеш част от съществуващите акции, отколкото да обиколиш света с протегната ръка в търсене на нови кредитори.

Ако преместим летвата малко по-надолу и преброим държавите, които имат в запасите си повече от 500 тона благороден метал, списъкът едва ли ще се разшири. Има само 11 такива държави . В допълнение към горното, има още Япония, Индия, Холандия и Турция.

Русия удвои износа на злато. Кои са купувачите?

Русия удвои износа на злато. Кои са купувачите?

През първото тримесечие износът възлиза на 51,8 тона за 3 млрд. долара

Неочаквани парадокси

Страни с повече от сто тона злато в резерви, изброих само 34. Изненадващо, сред тях има повече традиционно бедни държави, отколкото успешни.

Например Румъния, една от най-бедните страни в Европа, има 104 тона. Дания, една от най-богатите страни в света, има само 66 тона.

Венецуела също изненадва: въпреки тежката икономическа криза и колосалния натиск на санкциите, там все още има 161 тона златни кюлчета.

Саудитска Арабия, чието богатство може лесно да се обясни с щедростта на нейните земни недра, има почти толкова злато, колкото Узбекистан. Бившата съветска република натрупа 332, а саудитците 323 тона.

Не особено богатият Казахстан притежава 388 тона, а Либия - 117 тона. А Ливан, който миналата година обяви дефолт, притежава 287 тона злато.