Русия, по предварителни оценки, през март 2021 г. е изнесла 26,5 тона злато за почти 1,5 млрд. долара, следва от данните на Федералната митническа служба.

Във физически аспект това е 2,2 пъти повече от март миналата година и 2,3 пъти повече от февруари тази година, пише finmarket.ru.

Въпреки кризата, износът на Русия удари рекорд през 2020 г.

Въпреки кризата, износът на Русия удари рекорд през 2020 г.

Основните му двигатели са златото и земеделските продукти

Основната държава купувач на руско злато си остава Великобритания - 21,1 тона за 1,2 млрд. долара. Но от статистиката е невъзможно да се направи заключение дали златото остава там или се изпраща в други страни, тъй като Лондон е важен световен център за оборота и съхранението от благородни метали.

Също така, около 1,5 тона злато, както следва от данните на Федералната митническа служба, са изнесени за Турция и Индия през март, около 1 тон за ОАЕ, 0,8 тона за Казахстан, 0,4 тона за Швейцария, 0,1 тона - за Армения, също така незначително количество за Беларус.

За пръв път в историята: Русия разполага с повече злато, отколкото долари

За пръв път в историята: Русия разполага с повече злато, отколкото долари

Единственият по-голям актив в портфолиото на централната ѝ банка е еврото

Като цяло през първото тримесечие на 2021 г. износът на злато от Русия възлиза на 51,8 тона за 3 млрд. долара, в сравнение със същия период на миналата година той се е увеличил във физическо изражение със 72%.