За пръв път в историята централната банка на Русия притежава повече злато, отколкото долари, сочи последния ѝ доклад, публикуван през тази седмица, посочи финансистът Питър Шиф.

Според финансовата институция, в момента златните ѝ резерви формират 23% от всички нейни запаси. Към края на 2018 г., над 40% от резервите ѝ бяха в долари. Днес техният дял е намалял двойно, като те вече формират само 22% от общите запаси на централната банка.

При това, до сегашните стойности се стигна, след като през миналата година тя беше преустановила покупките на благородния метал от юни до края на годината. Преди това обаче, от юни 2019 г. до юни 2020 г., тя беше най-големият купувач на жълтия метал сред централните банки, като придоби злато в размер на 4,3 млрд. долара.

Снимка 513567

Източник: Bloomberg

Представянето на покупките ѝ през този период не е прецедент. От март 2015 г. до средата на миналата година тя беше нетен купувач през всеки един месец, като е похарчила за него общо 40 млрд. долара. Така още през февруари 2018 г. тя изпревари Китай като размер на запасите, като същевременно активно разпродаваше държавен дълг на САЩ. Половината от притежаваните от нея количества бяха изтъргувани само през април 2018 г., когато централната банка на страната продаде облигации в размер на 47,4 млрд. долара.

Продажбата на доларовите ѝ активи не е единственият инструмент за независимост на руската централна банка. През 2018 г. тя стартира платежна система, която служи като алтернатива на SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications). Тя позволява на финансовите институции да изпращат и получават информация относно финансовите транзакции и тъй като доларът е резервна валута, SWIFT оперира в долари. Това позволи на системата да блокира руските банки през 2014 и 2015 г., а през миналата есен се стигна до заплаха от същото и към Китай.

Все пак растежът на тежестта на жълтия метал в портфолиото ѝ се дължи на поскъпването на количествата злато, които тя притежава, както и на политиката ѝ да се освобождава от доларовите си активи. Тази политика беше зададена от президента Путин, който иска да отстрани експозицията на Русия към САЩ и да се защити от санкциите ѝ.

В резултат на това, златото вече е вторият най-голям вид резерви на централната банка, който изостава единствено от еврото. През последната година резервите ѝ в юани също растат значително, като вече формират 12%.