Износът на Русия, който не включва природни суровини или енергийни продукти, в кризисната 2020 г. е достигнал исторически рекордна стойност, сочат данните на Руския експортен център, предаде РИА.

В количествено изражение той е достигнал 161,3 млрд. долара спрямо 155,1 млрд. долара през 2019 г., което е и новата му най-висока стойност, изтъква анализаторът от институцията Оксана Лукичева в ефира на радио "Спутник".

Основни двигатели на растежа са златото и земеделските продукти.

"На практика, разбира се, визираме експорта на злато", каза Лукичева. "Данните на митниците показват, че през 2020 г. Русия е изнесла около 130 тона от него, най-вече за Великобритания, която е световният хъб в търговията на метала. Освен него се наблюдава растеж на износа на жито, маслодайни култури и други земеделски продукти."

Причината за растежа на експорта на злато беше фактът, че през миналата година жълтият метал постигна историческа рекордна стойност на глобалните пазари, което увеличи и търсенето за него.

"Златото беше изправено пред активно търсене и цените му бяха много високи в периода юли-август на миналата година, когато пробиха досегашния си исторически рекорд", каза Лукичева. "Това доведе до увеличаване на износа, тъй като за златото имаше високо търсене, а ние имахме достатъчно - ние добиваме злато, а централната банка също притежава достатъчно резерви. През април миналата година, за да може да стимулира още повече износа, централната банка спря да купува злато за резервите си от вътрешния пазар."

Ако се вкючат и енергийните продукти, данните ще бъдат още по-впечатляващи, тъй като страната изнася рекордни количества газ за Европа в момента, предвид дълбоко минусовите температури в много страни в Европа, разчитащи основно именно на Русия за енергийни доставки.