През последните години Полша агресивно увеличава златните си резерви, като това се превърна в един от приоритетите на централната банка на страната. От финансовата институция планират да продължат със закупуването на още от метала и занапред.

"Полската централна банка иска да купи поне 100 тона злато в следващите години, за да демонстрира икономическата сила на страната", посочва гуверньорът Адам Глапински, цитиран от Bloomberg.

Ръководителят коментира тази тема на фона на кандидатурата си за втори мандат начело на финансовата институция. Той посочва, че по време на неговото управление златните резерви на Полша да се удвоили до 229 тона.

"Всички те ще бъдат съхранявани в страната", посочва Глапински. Централната банка води и политика в насока връщането на съхраняваните си в чужбина резерви, като Варшава "прибра у дома" 100 тона, които бяха в трезорите на Bank of England.

Как Полша си върна златните резерви от Bank of England?

Как Полша си върна златните резерви от Bank of England?

За последните няколко месеца са били транспортирани 100 тона от благородния метал

"Това е важно, заедно с останалите неща, за начина, по който възприемат страната ни", казва още Адам Глапински, чийто 6-годишен мандат изтича през юни 2022 година.

За периода между 2019 и 2019 година финансовата институция е закупила около 126 тона от скъпоценния метал. Въпреки това златото представлява около 9% от резервите на Полша, като целта е в следващите няколко години делът да бъде увеличен до 20 на сто.

Златото е новата мания на Източна Европа

Златото е новата мания на Източна Европа

Страните от региона активно работят за увеличаване на размера на резервите си