Продължаващият търговски конфликт, който засегна нагласите на глобалния пазар в края на настоящия бизнес цикъл, може да доведе до двоен риск за световната икономика. За това предупреждава сингапурският министър на търговията и индустрията Чан Чун Син, цитиран от CNBC.

Коментарът на Чан идва на фона на влошаването на отношенията между двете най-големи икономики. Очаква се САЩ да въведе нови мита върху китайския транспорт, ако няма успех при предстоящия разговор между Доналд Тръмп и Си Дзинпин.

"Най-важното нещо е кога това ще доведе до загуба на доверието на глобално ниво и в резултат до отлив на инвестиции", посочва министърът.

Чан предупреждава, че ако тази загуба на доверие съвпадне с т.нар. край на цикъла на финансовите пазари, може да се очаква, че глобалната икономика ще понесе тежък "двоен удар".

Фондовите пазари по света записват значителни загуби през последните седмици с нарастващите опасения за забавяне на икономиката и повишаване на основните лихви.

Чан предупреждава, че ще е необходимо време, за да могат те да се възстановят, както и икономическата ситуация да се подобри.