Цените на петрола се възстановиха от сривовете си по-рано тази седмица, но това завръщане може да бъде само глътка въздух преди да се завърнат отново на негативна територия. За това предупреждава анализатор. Основна причина за това са все още актуалните проблеми със слабото търсене на пазара и малкото останало място за съхранение на резервите от суровината.

В понеделник американският петрол WTI падна за първи път в историята под $0 и се търгуваше на минус 37,63 долара за барел. Това означава, че производителите плащат на търговците, за да се отърват от това количество петрол. Сортът Brent пък стигна най-ниската си стойност от 1999 година насам при ниво от 15,98 долара за барел.

"Дори не бих нарекла това възстановяване. Смятам, че цените на петрола просто си поемат дъх", казва Вандана Хари, която е основател на анализаторската фирма Vanda Insights, специлизирана в енергийния сектор.

"Натискът върху цените на петрола все още остава огромен. Това, което доведе до драматичният спад тази седмица са очакванията за търсенето, които остават много негативни заради продължаващата блокада", добавя още тя, цитирана от CNBC.

По време на търговията в петък цените записаха ръст, след като производители, като Кувейт, потвърдиха, че ще ограничат добива си, а САЩ приеха нов пакет от стимули, за да подкрепят икономиката си.

Сортът Brent добави 1,07 долара или 5% към стойността си до 22,40 долара за барел, след като поскъпна с още 5% в четвъртък. Цената на американският суров петрол нарасна с близо 7% или с 1,12 долара до 17,62 долара за барел.