Европейският може да предложи задължителна цел за намаляване на потреблението на електроенергия. Това би било на практика въвеждане на режим и мерки за насочване на печалбите на енергийните компании към затруднените потребители на фона на кризата, пише Bloomberg.

ЕС ще предложи пакет от мерки тази седмица, въпреки че той ще трябва да бъде подписан от държавите-членки. Това може да окаже предизвикателство, след като среща на министри миналата седмица показа сериозните различия по темата. Правителствата вероятно ще настояват за промени в плана на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Първоначалният план на председателя на ЕК от пет точки беше още по-амбициозен, като спорната идея да се опита да ограничи цената на вносния руски газ беше отложена за допълнителни преговори. Разработва се план за облекчаване на кризата с ликвидността на енергийните пазари.

Ако планът за намаляване на търсенето на фон дер Лайен се одобри от държавите-членки, това ще бъде радикално решение и първата конкретна стъпка за намаляване на потреблението с мерки като режим. Не всички държави членки обаче са съгласни на подобно нещо.

Междувременно цените на газа в блока вече се понижават, поне отчасти. По-високото производство на ядрена енергия във Франция и повечето производство на соларна енергия облекчиха цените на електроенергията в Европа в понеделник. Въпреки това ЕС продължава да обмисля начини за ограничаване на цените на електроенергията и, вероятно, на цените на газа в опит да помогне на потребителите и бизнеса в затруднено положение.

Комисията предлага две цели за намаляване на търсенето на електроенергия: намаляване на общото потребление и задължителна цел за намаляване на търсенето по време на определени пикови часове. Задължителната цел за пиковите часове включва избор на 3-4 часа на ден от седмицата. Може също да включват и часове, в които се очаква производството на електроенергия от възобновяеми източници да бъде ниско.

Може да има и данък върху петролната, газовата, въглищната и рафиниращата индустрия въз основа на свръхпечалбите им. Ще се определи минимално ниво, като държавите членки ще имат право да прилагат по-висока ставка. Той ще се прилага само за реализираните пазарни приходи и няма да засегне производители.

Ще бъде да се намери решение за целия ЕС, което да пасне на всяка от държавите-членки. Проектопланът трябва да бъде одобрен от еврокомисарите, преди фон дер Лайен да разкрие подробностите в годишната си реч за състоянието на Съюза на 14 септември по време на пленарна среща на Европейския парламент в Страсбург.

Експерти от всяка страна членка ще започнат преговори по предложението и след като мненията им се доближат, предложенията ще бъдат предадени на министрите за одобрение.