ЕС бе изправен пред решението да спре финансирането на газова електростанция в сектора Газа, след като научи за планове на Хамас да прибира печалбите от произвежданото там електричество.

В неделя Европейската комисия е спряла плащанията си за израелската компания Dor Alon Energy. Тя доставя горивото за електростанцията, в която се произвеждат 25% от електричеството в Газа за нуждите на 600,000 палестинци.

От своя страна компанията Dor Alon отказа да достави горивата, което оставя без електричество хиляди палестинци.

За разлика от другите части на страната, контролирани от новото правителство, назначено от президента Махмуд Абас, ивицата Газа се контролира от Хамас, радикална група, включена от ЕС в списъците с терористични групировки.

Разделението последва взрив на насилие през юни, сблъскаха се поддръжниците на Хамас и умереното движение Фатах на президента Абас.

Международните донори изпращат пари в Палестина, но се възползват от механизъм, позволяващ им заобикаляне на Хамас в подкрепата на хората в Газа. Научавайки, че Хамас предвижда да „отдели част от приходите, идващи от производството на електричество в Газа", в Брюксел възникнаха притеснения, че финансовата помощ може да попадне в ръцете на ислямистко движение.

Само за часове, ако се потвърди, че фондовете ще отидат за благото на населението на Газа, помощта за електростанцията в Газа ще бъде възобновена.

Помощите за електростанцията в Газа струват на ЕС €6.5 млн. месечно. Досега през годината евроблокът осигури $400 млн. помощи за палестинците.