Докато световните пазари са фокусирани върху развитието на отношенията между САЩ и Китай, опасенията, че Европейският съюз ще е следващата жертва на митата нарастват. И експерти се питат само кога американският президент Доналд Тръмп ще отправи поглед към вноса на германски автомобили и на френски вина.

Според анализатори, коментирали темата пред Reuters, инвеститорите биха се замислили да насочат вложенията си към европейския фондов пазар като алтернатива на фона на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин.

Главният икономист на Natixis в Азия Алисия Гарсия-Хереро смята, че при евентуална сделка между САЩ и Китай, губещият ще бъде Европа. Причината е, че китайските власти ще "жертват" част от вноса си от Стария континент и ще го заменят с такъв от Щатите, за да успокоят ситуацията.

А подобна стъпка би била голям удар за Европа, като компаниите от континента, които изнасят за Китай, очакват приходи от 456 милиарда евро от продажбите си на този пазар, изчисляват от Ferinitiv.

От друга страна Винсънт Делуард от INTL FCStone посочва, че при липса на споразумение между Пекин и Вашингтон, Европа ще бъде залята от евтини китайски стоки.

През 2017 година експортът на китайски стоки за Европейския съюз възлиза на 374 милиона евро, а този за Щатите - на 505 милиарда долара.

Друг сценарий, според Далуард, е най-тежкият за Европа - САЩ да въведат тарифи за вноса на европейски коли, а успоредно с това да бъде постигнато споразумение с Китай.

Много инвеститори се опасяват от незабавно облекчаване на конфликта между Китай и САЩ. Споразумението бързо може да бъде последвано от ожесточена конфронтация между ЕС и най-близкия му съюзник, пише Reuters.