Намирането на възможни алтернативи на руския газ ще бъде "предизвикателство" за европейските страни през следващата зима, коментира вицепрезидентът на Exxon Mobil Питър Кларк, по време на международната енергийна конференция CERAWeek в Хюстън (САЩ), съобщиха международни медии. По думите му, новият терминал за втечнен природен газ GoldenPass, чрез който ExxonMobil ще доставя газ от САЩ, ще помогне да се заменят доставките на руски газ.

Терминалът GoldenPass е съвместен проект между Qatar Energy (70%) и ExxonMobil (30%) и строителството му започна през 2019 г. Той е едно от най-големите съоръжения за втечнен природен газ в света, с общ капацитет от над 18 млн. тона втечнен природен газ годишно. През април 2022 г. Министерството на енергетиката на САЩ одобри разширяването на съвместното предприятие Golden Pass. Чрез този терминал QatarEnergy ще доставя газ, вкл. и на Германия.

Освен това, САЩ планират да увеличат доставките на газ за Европа чрез терминала Magnolia LNG, собственост на Glenfarne Group LLC. Той ще бъде пуснат в експлоатация през 2026 г. Двата проекта ще позволят на САЩ да увеличат износа на втечнен природен газ с 14,16 млн. куб. м на ден.

Евентуални големи студове през следващата зима могат да застрашат енергийната сигурност на Европа въпреки пълните сега газохранилища, каза още вицепрезидентът на Exxon Mobil Питър Кларк.

По думите му,"европейците ще подходят към следващата зимата с пълни газохранилища, но в газовия бизнес много зависи от времето навън, особено в Европа. Една много студена зима ще има голям (отрицателен) ефект".

Chevron обясни кои са трите (възможни) начина за доставки на газ от САЩ за Европа

Chevron обясни кои са трите (възможни) начина за доставки на газ от САЩ за Европа

Европейските страни не показват желание да се върнат към вноса на руски газ