САЩ имат три начина да доставят газ на Европа, коментира председателят на борда на директорите на американската петролна и газова корпорация Chevron Майкъл Вирт, по време на енергийната конференция CERAWeek в Хюстън (Тексас), съобщи РИА Новости.

По думите му, "единият начин е строителство на нов газопровод, който проект е обсъждан от много страни, но би струвал милиардидоларикапиталовиинвестициииемногосложен технически". Вторият начин е да се използва съществуващата инфраструктура, но"ние (САЩ)не сме партньори в тези производствени мощности", казва Вирт.

Третата възможност, посочена от ръководителя на Chevron, е доставката на втечнен газ (LNG) за Европа по море през Средиземно море, (което всъщност се случва).

Европейските страни не показват желание да се върнат към вноса на руски газ в същите обеми както преди войната в Украйна, казва още Майкъл Вирт.

"Таванът" на цените на петролните продукти от Русия, въведен от Запада, създаде трудности за функционирането на международните енергийни пазари, коментира още шефът на Chevron.

"При нормални условия системата се оптимизира (с промени в търсенето и производствения капацитет). Но сега има много трудности", казва Вирт, коментирайки последиците от въвеждането от Запада на таван на цените на петролните продукти от Руската федерация и забраната за закупуване на петрол и петролни продукти в Европа.

САЩ разрешиха на Венецуела да им продава петрол

САЩ разрешиха на Венецуела да им продава петрол

Това ще става чрез енергийна компания Chevron