Венецуела и американската енергийна компания Chevron ще подпишат поредица от договори, след като Вашингтон разреши на компанията някои дейности във Венецуела, каза министърът на петрола на страната Тарек Ел Айсами.

Както съобщава агенция EFE, министърът е информирал за "продуктивна работна среща" с ръководителя на венецуелското подразделение на Chevron Хавиер Ла Роса. "Съвсем скоро ще подпишем договори, за да стимулираме развитието на съвместни предприятия и добива на нефт", казва министърът. Все още не се съобщава какво точно ще има в тези договори.

Министерството на финансите на САЩ съобщи наскоро, че е разрешило на Chevron Corp. възобновяване на дейностите по добив на ресурси във Венецуела в ограничен мащаб и за определен срок (от половин до една година). Доставки на Chevron до други страни на венецуелски петрол и продукти от него, лицензът не позволява.

Подразделението на Министерството на финансите на САЩ, отговарящо за правоприлагането в областта на санкциите (OFAC), издаде генерален лиценз, позволяващ на Chevron Corporation да възобнови в ограничен обем дейностите си по добив на ресурси във Венецуела.

Съгласно документа, на компанията е разрешено да добива, транспортира и доставя в САЩ нефт и петролни продукти, произведени от съвместни предприятия на Chevron във Венецуела, както и да извършва всякакви дейности, свързани с поддръжка и ремонт на активите на съвместните предприятия.

Докато други държави се изключват от руския аналог на SWIFT, Венецуела иска да се включи

Докато други държави се изключват от руския аналог на SWIFT, тази износителка на петрол иска да се включи

Банковата карта "Мир" се използваше доскоро в 9 държави, освен в Русия