Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2022 г. до 3,5% от очакваните по-рано 4,2%, а също така рязко повиши прогнозите за инфлацията.

"Перспективите за растежа на глобалния БВП се влошиха значително, тъй като опасенията за инфлация се засилват и инвазията на Русия в Украйна заплашва световните енергийни доставки", се казва в изявление на агенцията.

Очакванията за ръста на БВП в еврозоната се влошиха до 3% от 4,5%, в САЩ - до 3,5% от 3,7%, на Обединеното кралство - до 3,8% от 5%.

Преразглеждането на икономическите прогнози отразява не само покачване на цените на енергията, но и по-бърз темп на повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, отколкото се смяташе досега.

През 2023 г., както очакват анализаторите на агенцията, световният БВП ще нарасне с 2,8% спрямо предишната оценка от 3%.

Растежът на икономиките на нововъзникващите пазари, с изключение на Китай, се предвижда да достигне 2,5% през 2022 г.

Fitch очаква основната инфлация в САЩ да бъде около 7% тази година (срещу 4,5% прогноза през декември), 5% (2,6%) в еврозоната и 6,6% в Обединеното кралство (4,5%).

"Глобалната инфлация се завръща с удвоени сили след отсъствие от поне две десетилетия. Това започва да се чувства като момент на промяна в инфлационния режим", каза Брайън Култън, главен икономист във Fitch Ratings.

Войната в Украйна и западните санкции срещу Русия застрашиха глобалните енергийни доставки, потенциално създавайки значителни рискове, които ще повлияят негативно на икономическото възстановяване от пандемията COVID-19 и подхранването на инфлацията. Малко вероятно е санкциите да бъдат отменени скоро, отбелязва прегледът на Fitch.

Русия доставя около 10% от световните енергийни ресурси, включително 17% от природен газ и 12% на петрол. Скокът на цените на въглеводородите ще увеличи разходите на индустрията и ще намали реалните доходи на потребителите. В Европа дефицит и ограничаване на потреблението на енергията са възможни, ако има рязко спиране на доставките от Русия, смятат анализаторите на агенцията.