Международната рейтингова агенция Fitch понижи прогнозата си за кредитния рейтинг на Италия заради фискалните планове на новото правителство на страната от "стабилна" на "негативна". 

Същевременно агенцията запази суверенния рейтинг на Италия на ниво "ВВВ", съобщава Bloomberg. Правителството в Рим прие това решение, оценявайки го като свидетелство на доверие към неговата икономическа програма.

Влошената прогноза от Fitch аргументират с: "Рискът от отказ от структурни реформи по наше мнение се увеличава. Фискалните и другите политически рискове се задълбочават от относително високата степен на политическа неопределеност".

Следващата финансова криза вече започва да се оформя

Следващата финансова криза вече започва да се оформя

Откъде ще тръгне тя? Аржентина, Италия или отнякъде другате

Управляващата коалиция между дясната партия "Лига" и популисткото движение "Пет звезди" подлага на постоянна критика ограниченията на Евросъюза по отношение на държавните разходи и правителствените заеми.

Инвеститорите се опасяват от повишението на пенсиите и държавните помощи в Италия, отчитайки огромния държавен дълг на страната - около 130% от БВП, втори по големина в еврозоната.

Министърът на финансите Италия Джованни Триа заяви, че Fitch е взела вярно решение, запазвайки дългосрочния рейтинг на досегашното му равнище, съобщава ANSA. Действията на правителството в близките седмици щяло да убеди агенциите в кредитоспособността на Италия, отбелязва министърът.

В момента коалиционното правителство на Италия работи над бюджета на страната за следващата година. Очаква се проектобюджета да бъде представи в Еврокомисията до15 октомври.

Италия, а не Турция, е големият проблем за европейските банки

Италия, а не Турция, е големият проблем за европейските банки

Това смята експерт

Рейтинговата агенция Moody"s Investors Service на 20 август отложи преразглеждането на рейтинга на Италия, за да дочака повече яснота по бюджета и курса на реформи в страната.