Русия изпълнява своите договори с Европейския съюз и Брюксел няма причина да смята, че руснаците притискат пазара. Това коментира зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс пред bTV.

Търсенето в глобален мащаб е огромно. И в Китай това е голям проблем. Русия се опитва да достави максимални количества и на Китай. "Засега нямаме причина да смятаме, че Русия по някакъв начин манипулира пазара", заяви още той.

По повод газопровода "Северен поток 2" той коментира, че от германските власти зависи дали проектът може да се лицензира по-рано.

"Няма бъдеще във въглищата", смята Тимерманс.

"В глобален план все повече страни изповядват тази политика. Това, което трябва да подсигурим обаче е едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в райони, където има минодобив. Аз съм внук на двама миньори и приемам лично въпроса", коментира той.

По думите му не може да се каже дали е приемлива 2040 г. като краен срок за излизане от експлоатация на въглищните централи в България, преди да е видял Плана ни за възстановяване и устойчивост.

"Когато става дума за планове за възстановяване, ние ги анализираме изключително внимателно. Когато получим българския план, ще го анализираме и ще видим моментите за приключване с въглищата. Колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпо ще ни струва", каза Тимерманс.

Тимерманс заяви, че очаква да види в Плана за възстановяване това как България ще стане място, в което всеки ще има по-добро работно място и как ще се подобри инвестиционната среда.

По думите на зам.-председателя на ЕК качеството е по-важно от скоростта. Той не очаква проблеми заради забавянето от наша страна да бъде внесен документът. Тимерманс посочи, че планът ще бъде разглеждан през следващите няколко месеца в Брюксел.

Според него "зелената енергия" ще подсигури по-ниски цени на тока и добави, че природният газ е добро решение, а ядрената енергия ще има роля в бъдеще. Тимерманс добави, че Брюксел ще застане зад страната ни, ако решим да довършим АЕЦ "Белене".

Скъпият ток

На въпрос каква е сметката му за електричество, Тимерманс отговори: "В момента със съпругата ми живеем в Белгия, плащаме авансово 220 евро на месец, но аз знам, че вече тази сума няма да е достатъчна за покриване на сметката, защото сумите се покачват драстично. Предполагам, че в края на годината ще трябва да се плати доста повече".

Тимерманс заяви, че ситуацията с високите цени на електроенергията е свързана с COVID пандемията и това не не се случва за първи път. Той добави, че преди 25 години цените са били дори и по-високи. Според него е можело да се предвиди ценовият скок, заради развитието на икономиката, но има и други фактори, които не е имало как да бъдат предвидени.

"Заради Covid намалява предлагането на газ, a хората компенсираха с купуването на по-големи количества. Това е "перфектната буря", но се надяваме, че ще е само временно положение и цените ще паднат в началото на следващата година", заяви той.

Зелената сделка

"Температурата на нашата планета се е покачила с над 1 градус в сравнение с прединдустриалната епоха. Това вече е довело до огромни проблеми. Ако позволим температурата да се повиши с повече от 2 градуса, човечеството няма вече да може да контролира околната среда. Ще се стигне до война за вода и храна", заяви Тимерманс по отношение на Зелената сделка.

За да се ограничи повишаването на температурата, трябва да се намали изпускането на вредни газове, а за да се случи това, трябва да се промени икономическият модел. По думите му това е възможно, тъй като светът има знанието и технологиите, за да изпълни тази цел.