След години наред силен интерес от страна на китайските туристи, в месеците след терористичните атаки в Париж идват все по-малко посетители от азиатската държава. Обратно пропорционално обаче расте броят на инвеститорите, които влагат милиони във втората по големина икономика в Европа.

Китайските инвестиции във Франция са скочили с цели 160% през миналата година, достигайки размер от 3,62 милиарда долара, показва проучване на анализаторите на Baker & McKenzie.

“Има добри алтернативи за правене на сделки”, коментира генералният секретар на китайската търговска камара в Париж Ян Юфен, цитиран от Bloomberg. “Във всички сектори инвестициите растат. Китайски компании инвестират във всичко, което може да проработи”, обяснява той.

На фона на намаляващия растеж във втората по големина икономика в света, Франция предлага деноминирани в евро активи и стабилна икономика.

Заради това китайският бизнес влага капитал във всички сфери – от провинциални винарни до хотели и молове. Повече от 80% от инвестициите са насочени в сектора на недвижимите имоти и туристическата индустрия.

Сред активните участници на френския пазар е и шефът на интернет конгломерата Alibaba и вторият най-богат човек в Китай Джак Ма, който наскоро купи Шато де Сур.

Янг Хюян, който единствен има по-голямо състояние от Ма, пък участва в туристическия проект EuropaCity, чийто капитал възлиза на 3 милиарда евро.

През февруари китайската компания Jin Jiang International придоби 11,7% от акциите на хотелската верига Accor, която има обекти и у нас – по един хотел от марката Novotel в София и Пловдив и един от бранда ibis отново в столицата.