Франция ще похарчи повече от 8 милиарда евро за увеличаване на заплатата на здравните работници като благодарност за усилията им по време на пандемията от коронавирус.

След седем седмици преговори министър-председателят на страната Жан Кастекс и лидерите на медицинските профсъюзи подписаха споразумението, което бе оценено като исторически момент за здравна система на страната.

Заплатите на служителите на здравеопазването ще се увеличават със средно 183 долара на месец съгласно споразумението. 450 милиона евро са определени като бонус за медици в публичния сектор, в опит да бъде привлечен здравния персонал от частни компании.

"Това е признание за онези, които са били на "фронта" в борбата срещу тази епидемия", каза Кастекс. "Това е и начин за наваксване на години закъснение, за което всеки от тях - включително и може би аз - носи своя дял от отговорност."

Президентът Еманюел Макрон обеща и план за инвестиции в болници и по-добро възнаграждение на здравните работници след приключването на епидемията.

Въпреки това някои синдикати не искаха да подкрепят сделката, предполагайки, че тя не постига достатъчно в защитата на службите и персонала и сигнализираха, че проблемите все още предстоят.

И Във Великобритания, здравните работници, профсъюзите и правителството са били изправени пред подобни конфликти, заради материални прояви на признателност за храбростта и саможертвата на здравните работници, на които правителството е платило услугата като на герои.