Собственици на бензиностанции в Северна Гърция са пред риск от фалити, заради по-евтините горива в България. Според председателя на Асоциацията на собствениците на бензиностанции в Атика Мария Занга оборотът на на търговците на горива в Северна Гърция е спаднал рязко, където цената на бензина достигна 2 евро за литър, пише БНР, позовавайки се местни медии.

Причината е, че гърците от северните райони пътуват до България за напълнят резервоара с по-евтино гориво.

Справка на Money.bg в специализираната платформа, която следи цените на на горивата Fuelo, показа че действително разликите в цените са в северните части на Гърция и Южна България са доста значителни.

Според данните цените в северната част на Гърция цените по бензиностанциите варират от 1,92 евро (3,75 лева) до 1,98 евро (3,87 лева) за литър за бензин А95 и от 1,63 евро (3,18 лева) до 1,70 евро  (3,32 лева) за литър за дизела.

Така например цените на последната бензиностанция преди ГКПП Кулата от българска страна са 2,89 лева за литър бензин А95 и 3,02 лева за литър дизел. В същото време на първата бензиностанция след пункта на гръцка територия цените са 1,96 евро (3,83 лева) за литър бензин и 1,78 евро (3,48 лева) за дизела.

По принцип цените на горивата в Гърция са по-високи от тези в България. Цените на бензина и дизела обаче там не спират да растат. Средните цени на през последната седмица на миналата година са били 1,82 евро (3,54 лева) за бензин А95 и 1,63 (3,19 лева) евро за литър дизел. В края на март средните цени 

Поевтиняване на масовия бензин А95 и дизела у нас за последните три месеца. С колко паднаха цените?

Поевтиняване на масовия бензин А95 и дизела у нас за последните три месеца. С колко паднаха цените?

Само от началото на месеца разликата е близо 10 стотинки за литър

Заради по-високите цени в Гърция, чужденците все по-рядко наемат коли под наем, казват собственици на туристиочески агенции.  От опозицията настояват правителството да намали акциза върху горивата.