Моля, върнете се!

Така може да обобщим посланието, което правителството в Гърция изпрати на талантливите млади хора, които напуснаха страната по време на кризата, пише европейското бюро на Politico.

За да ги окуражи, властите започват програма за субсидии към заплатите, наречена Rebrain Greece. 500 от най-умните и добри професионалисти ще получават месечна заплата от €3 000 (преди данъци), ако се завърнат в Гърция като част от проекта. Министерството на труда ще покрива 70 процента от нея.

Програмата започна миналия април и бе сметната за толкова важна, че дори смяната на правителството не я прекрати.

Около 500 хил. (при население около 10 млн.) са напуснали Гърция по време на финансовата криза, в рамките на която гръцката икономика се сви с четвърт, а безработицата подскочи до 28%. Броят на хората без работа намалява, но все още е двойно повече от средното в Европейския съюз.

Изтичането на мозъци ускорява най-голямата заплаха пред гръцката икономика: лошата демографска ситуация. До 2050 г. населението ще намалее с между 800 хил. и 2,5 млн. и всеки трети ще бъде на възраст над 65 г., според изследване на Dianeosis.

Отговорът на правителството бе бонус от €2 хил. за всяко бебе.

Гърция и преди се е изправяла пред масова миграция, включително след Втората световна война. Разликата сега обаче е, че от страната бягат тези с най-високо ниво на образование и умения. Над 90% от емигриралите са завършили висше образование.

Човешкият капитал е най-големият износ на Гърция, според изследване на Endeavor. Според него, изтичането на мозъци генерира еквивалента на €12,9 милиарда БВП и €9,1 милиарда данъци за страните, в които гърците са се преместили. В същото време Атина е похарчила €8 милиарда за тяхното образование.

Въпреки високото ниво на безработица, множество компании в Гърция, особено в технологичния сектор, не могат да намерят служители с достатъчна квалификация.

Сред основните причини, поради които гърците напускат страната, са корупцията и меритокрацията, следвани от финансовата криза.

Пенсиите в Гърция може да бъдат увеличени с до 252 евро месечно

Пенсиите в Гърция може да бъдат увеличени с до 252 евро месечно

По предложение на новото правителство в страната