Гръцките власти направиха предложение да се построи паралелен газопровод на трансбалканския нефтопровод Бургас-Александруполис.

"Гърция предлага на Русия да построи газопровод по маршрута, дублиращ изцяло протежението на нефтопровода Бургас-Александруполис", - каза президента на Гърция Каролос Папуляс на срещата в Москва в четвъртък с руския премиер Михаил Фрадков.

По думите на президента, нефтопроводът Бургас-Александруполис е много важен проект от стратегическо значение не само за трите страни - Русия, Гърция и България, но и за цяла Европа, защото въпросът за енергийната сигурност е на преден план в европейските отношения."

"Бихме искали да разширим сътрудничеството си в областта на природния газ, построявайки паралелна линия", каза президента на Гърция.

Премиерът на Руската Федерация Михаил Фрадков заяви, че отношенията между двете държави се развиват с бързи темпове, особено в енергийната сфера.

"Отбелязваме динамиката особено в енергетиката, подчертана от такова знаково събитие като подписването и ратификацията на споразумението за Бургас-Александруполис", - каза Фрадков.