Инфлацията в Гърция скочи до невиждани от 1997 г. нива - тя достигна 6,2% през януари на годишна база. За сравнение през декември инфлацията е била 5,1%. Ръстът се вижда най-вече в резкия скок на цените на жилищата, транспорта и храните. Това стана ясно от данните на статистическата агенция на страната ELSTAT.

Скокът в цените на жилищата е 22,6%, нарастват цените на наемите и комуналните услуги като електричество и отопление. Природният газ отбеляза огромен скок от 154%.

Гърците отделят 36% от месечния си приход за храна, като вече купуват само най-необходимото и то в по-малко количество. Цената на картофите е нараснала с цели 47% последния месец, на макароните - с 23%, на зехтина с повече 10%. Покачва се цената на месо, риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци, кафе и редица други продукти.

Разходите за транспорт също удрят домакинствата, те нарастват с 11,1%. Покачва се цената за закупуване на превозно средство, а горивото е по-скъпо.

Междувременно цената на дрехите и обувките също нараства със 7%, а при храните и безалкохолните напитки увеличението е 5,2%.

Туристическия сектор се подготвя за силен туристически сезон, но липсва работна ръка. Хотелиери и ресторантьори търсят решение за липсата на кадри в лицето на мигрантите.