"Газпром" е увеличил добива на природен газ през първите 11 месеца на 2021 г. с 14,7% спрямо година по-рано, като за същия период е повишил и износа като цяло за Европа и Азия с 6,6%. Това показва анализ на S&P Global Platts въз основна на последните данни на руския газов гигант, предоставени на 1-ви декември, съобщи БНР.

Доставките на "Газпром" за България са нараснали за посочения период с 43,8% спрямо първите 11 месеца на 2020 г., а в посока Турция повишението на доставките е с 83,7%.

Най-солиден ръст при износа на природен газ за Европа за периода януари - ноември има при преноса към Румъния (скок с 221,8%), Сърбия (с 85,8%) и Словения (с 53,9%).

Продажбите на руски газ за Германия пък са нараснали през януари - ноември с 16,8% спрямо година по-рано, което обаче представлява забавяне спрямо повишения с 23,4% износ от страна на "Газпром" през първите десет месеца на годината.

Европа посяга към подземните газохранилища

Европа посяга към подземните газохранилища

Унгария първа е започнала да изразходва запасите си от природен газ

"Страните, за които "Газпром" за 11-те месеца е изнесъл повече газ, отколкото през цялата 2020 г., са: Германия, Турция, Италия, България, Румъния и Сърбия Гърция, Словения, Швейцария, Северна Македония и Босна и Херцеговина", посочиха от руския газов гигант.

Продажбите на "Газпром", които включват газ, доставян по тръбопровод и от собствен капацитет в европейските газови складове в Европа и Турция, са били общо 175 млрд. куб. м през миналата година, тъй като тогава търсенето беше засегнато от пандемията от Covid-19.

Същевременно, изтеглянето на газ от подземните хранилища в Европа през ноември достигна рекорд от 2011 г. насам, сочат данни на Gas Infrastructure Europe (GIE).

Изтеглянето на природен газ от хранилищата в ЕС през ноември възлиза общо на около 11,68 млрд. куб. метра. Това е втори пик от 2011 г. насам, като първият беше през 2016 г. - когато 11,78 млрд. куб. м бяха изтеглени от европейските газови складове.

Така общото запълване на европейските хранилища в края на ноември тази година намаля до 68,05% и вече е около 73,46 млрд. куб. метра.