Европа пристъпва към изразходване на запасите си от природен газ от подземните газохранилища. Това показват данните на Gas Infrastructure Europe, според които за денонощието на 13 октомври изпомпването на синьо гориво за пръв път за сезона значително (със 70%) е превишило нагнетяването на природен газ в подземните газохранилища в Европа, съобщи Investing.com.

На 13 октомври е започнало потребяване на природен газ от газохранилища в Германия (най-големият газов пазар в Европа), Франция, Чехия и Австрия. От началото на октомври е започнала да изразходва своите газови запаси Унгария, от 5 октомври към запасите си е посегнала Нидерландия, от 10 октомври - Полша и от 11 октомври - Словакия.

В зависимост от времето навън, по-нататък отделни страни от ЕС би могло да увеличат темпа ни на запълване на газохранилищата, така че запълването да изпревари изпомпването на природа газ.

Впрочем, през миналата година преминаването от запълване към изпомпване на газохранилища в Европа стана почти по същото време, а и температурите общо взето са били близки до сегашните.

Обаче извън климатичните условия, ситуацията с природния газ сега е различна от тази през 2020 г. През миналата година в газохранилищата в Европа имаше рекордни обеми природен газ заради две поредни сравнително топли зими и за пазарите беше изгодно да започнат да потребяват от запасите на газ.

Обаче в началото на този сезон запасите от природен газ в Европа като цяло са на минимално ниво (78%) и имаше очаквания, че запълването на газохранилищата ще продължи.

Русия предложи повече газ на Европа. Анализатори не смятат, че това ще се случи

Русия предложи повече газ на Европа. Анализатори не смятат, че това ще се случи

Въпреки обещанието на Путин, страната може и да няма капацитет да продава повече

Според статистиката, в Европа се е преминавало от нето-запълване към нето-изпомпване на газохранилищатата най-често около 20 октомври. Най-късната дата на този процес е отчетена през 2013 г. - 3 ноември.

Недостатъчните запаси от синьо гориво в Европа при настъпването на застудяването, в момента е основната причина, която "бута" цените на природния газ нагоре, смятат експерти. За това "допринася" и повишеното търсене на горива от Азия.