Берлин готви допълнителен пакет за военна подкрепа на стойност 1,13 милиарда евро за Украйна. Това е част от споразумение за сигурност, подписано между Германия и Украйна. Пакетът е фокусиран върху противовъздушната отбрана и артилерията, съобщи германското министерство на отбраната, съобщава Reuters.

Германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски подписаха споразумението за сигурност на церемония в германската столица. Така нареченият Мюнхенски пакет включва разпоредби за 120 000 изстрела артилерийски боеприпаси с калибър 122 милиметра и допълнителни 100 ракети IRIS-T SLS тази година, както и втора система за противовъздушна отбрана SkyNext, която трябва да бъде доставена през 2025 г.

През 2026 г. и 2027 г. ще бъдат осигурени още 18 самоходни гаубици от индустриални запаси, обучение, резервни части и боеприпаси.

Гаубицата Panzerhaubitze 2000 е едно от най-мощните артилерийски оръжия в инвентара на германската армия. Може да поразява цели на разстояние от 30 километра със стандартни боеприпаси и на разстояние до 100 километра с по-модерни видове боеприпаси.

"Споразумението ни за сигурност с Украйна е историческо. За първи път в своята история Федерална република Германия действа като държава-гарант". Това коментира министърът на отбраната Борис Писториус в изявление на министерството.