След месеци на рязко покачване на цените германското правителство най-накрая реши да предупреди гражданите си, че идва рецесия. Икономическият спад в най-голямата икономика в Европа се дължи най-вече на спирането на доставките на газ от Русия. Москва затвори достъпа до жизненоважни доставки, което означава, че Германия и останалата част от Европа са изправени пред скок на цените на газа, пише Business Insider.

"В момента сме в сериозна енергийна криза, която заплашва да се превърне в икономическа и социална криза", каза министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек, когато коментира официалните икономически прогнози на страната за есента.

Все пак се очаква германската икономика да нарасне с 1,4% през 2022 г., според прогнозите на правителството, след възстановяване по-рано през годината. Но ще има свиване от 0,4% през 2023 г., заради спирането на достъпа на Русия до газ, което е достатъчно, за да има сигнали за рецесия, коментира Хабек.

Германското правителство наскоро обяви фонд от 200 милиарда евро, за да смекчи въздействието на растящите цени върху потребителите и бизнеса, включително се въведе таван на разходите за енергия. Други страни вече следват примера.

Според бившият председател на германския парламент Волфганг Шойбле гражданите на страната трябва да бъдат подготвени за прекъсвания на тока на фона на енергийната криза.