Германия няма да удължи експлоатацията на атомните си електроцентрали, както доскоро обмисляше, съобщава Reuters. Новината дойде от министърът на икономиката на страната Роберт Хабек по време на дискусия с граждани, които го попитаха няма ли по този начин страната да смекчи енергийната криза, предизвикана от недостига на руски природен газ.

Берлин взе решение да изключи постепенно атомните централи след ядреното бедствие в Япония през 2011 година. Съгласно дългосрочния план последните три германски централи трябва да затворят в края на тази година. Хабек обясни, че удължаването на работата им ще спести най-много 2 процента от потребявания газ.

Европарламентът: Инвестициите в природен газ и АЕЦ са "зелени"

Европарламентът: Инвестициите в природен газ и АЕЦ са "зелени"

Евродепутатите проправят пътя предложението да прерасне в закон.

Изключението

Министърът допуска изключение единствено за ядрената централа в Бавария - тя може да продължи да работи през идната зима, ако стрес тестовете в следващите седмици покажат, че е необходима за стабилното електрозахранване на федералната провинция.

За разлика от останалите федерални провинции, Бавария разполага с по-малко ветропаркове и въглищни централи, които да компенсират недостига на газ.