Германия удължи частичното блокиране за поне още три седмици. Така ограниченията ще важат за период, изтичащ точно преди Коледа, след като страната се бори да си върне контрола над Covid-19, пише Bloomberg.

Най-голямата европейска икономика затяга ограниченията над частните събирания, но запазва работещи училищата и повечето бизнеси според новото споразумение, сключени от канцлера Ангела Меркел и лидерите на 16 германски провинции късно снощи. Ограниченията, които първоначално трябваше да изтекат в края на ноември, ще действат до 20 декември и вероятно ще бъдат удължени до януари, освен ако не настъпи неочаквано бърз спад в нивата на заразяване.

С нарастващите нива на нови случаи германските власти разпоредиха този месец затваряне на ресторанти, фитнес зали и кина. Държави като Франция и Великобритания наложиха по-строги ограничения с избухването на новите огнища. Франция може да започне да премахва мерките постепенно от тази събота, а във Великобритания се очаква ограниченията да бъдат разхлабени преди коледните празници.

Ограниченията в Германия досега обаче не са довели до значителни резултати и забавяне на разпространението на болестта. Нивата на инфекциите все още са почти три пъти по-високи от целевия процент, а броят на хората в тежко състояние е рекорден. Броят на ежедневните смъртни случаи също се увеличава.

"В момента данните за фаталните случаи са толкова високи, все едно самолет се разбива всеки ден", каза премиерът на Бавария Маркус Зьодер, цитиран от вестник Bild.

Икономиката на Германия расте повече от очакваното през третото тримесечие

Икономиката на Германия расте повече от очакваното през третото тримесечие

Причината е ръстът на потреблението, но той вероятно ще бъде торпилиран от новото затваряне

Мерките:

  • Ресторантите, кината и спортните зали остават затворени поне до 20 декември;
  • Магазини с повече от 800 квадратни метра площ трябва да ограничат броя на клиентите си до един човек на 20 квадратни метра;
  • По-малките магазини трябва да допускат по един клиент на 10 квадратни метра;
  • Социалните събирания трябва да бъдат ограничени до петима души от не повече от две домакинства, плюс деца под 14 години;
  • Ще се прилагат по-строги правила в райони с повече от 200 нови инфекции на 100 000 жители в продължение на седем дни;
  • За Коледа са разрешени събирания до 10 души, плюс деца под 14 години;

Удължаването на ограниченията вероятно няма да бъде достатъчно, за да може Германия да достигне поставения си целеви процент до Коледа според изследователския институт Ifo. По-бързото намаляване ще изисква по-строги мерки, които да обхванат училищата, търговците на дребно или и двете заедно.

Междувременно разходите от блокирането продължават да нарастват. Очаква се за месец декември сумата на финансовата подкрепа за възстановяването на засегнатия бизнес в страната да достигне до 20 милиарда евро. По думите на Меркел обаче правителството няма да успее да поддържа стимулите на това ниво за цялата зима.

Църквите в Германия губят €1 млрд. заради пандемията

Църквите в Германия губят €1 млрд. заради пандемията

Над 20 млн. германци плащат данък "църква"