Католическата и евангелистката църкви в Германия ще загубят около €1 млрд. през 2020 заради пандемията в неплатен добровен данък, пише Welt am Sonntag. Според изчисленията и двете църкви ще отчетат среден спад на приходите от около 8% - двойно повече спрямо финансовата криза от преди десетилетие.

Очаква се двете църкви да получат най-много €11,69 млрд. през 2020 г. спрямо €12,71 млрд. през 2019 г. - или €6,76 млрд. за католическата църква и €5,95 млрд. за евангелистката, уточнява Deutsche Welle.

Този тип данък в Германия се плаща доброволно от вярващите. Сумата се приспада директно от доходите им от местната данъчна служба и достига средно 8-9% от приходите. Около половината от общо 44 млн. католици и протестанти в Германия плащат данъка. От него са изключени деца и млади хора без доход, както и хората на ниски заплати или без работа.

Спадът е причинен от пандемията. Милиони в Германия загубиха работните си места или преминаха на непълен работен ден, което носи и спад на приходите за църквата.