Германия залага все повече на внос що се отнася до жизненоважни за производствената индустрия химикали. Индустриалните гиганти на страната като BASF се борят с рязко покачващите се цени на енергията от руските съкращения на газа.

Обемът на вноса на химикали бележи почти двоен ръст тази година със задълбочаването на кризата. Германия е внесла около 2,8 милиарда тона неорганични химикали през първата половина на 2022 г., според Федералната статистическа служба на Германия. Това е около 40% повече в обем на годишна база, пише Bloomberg.

Междувременно вътрешното химическо производство е спаднало рязко, на фона на ограничаване производството в страната, поради изключително високите разходи за газ.

Промяната показва колко дълбока всъщност е енергийната криза в най-голямата икономика в Европа , която страда от по-високи цени от съседните страни заради зависимостта си от руския газ.

Спадът на местното производство може да е ранен знак за икономическата криза, която се задава в Германия.

BASF е най-големият химически производител в Германия. Компанията заяви още през юли, че е започнала да купува амоняк, вместо да го произвежда, за да намали потреблението на газ във фабриката си в град Лудвигсхафен.

Междувременно Националната петролна компания на Абу Даби изпрати първата си пратка нисковъглероден амоняк в Германия този месец.