Броят на резервациите от германци за лятната ваканция в Турция тази година почти се е удвоил в сравнение с 2017 г., съобщават германски туроператори.

"През 2018 г. виждаме завръщането на Турция", каза говорителят на Германската туристическа асоциация Керстин Хайнен пред Анадолската информационна агенция. Тя добавя, че резервациите и приходите от продажби за лятото на 2018 г. почти са се удвоили.

Рекордните 5.5 млн. германски туристи са посетили Турция през 2015 г., но броят им е спаднал до 3.9 млн. през 2016 г. и 3.5 млн. през 2017 г. до голяма степен поради политическото напрежение между Анкара и Берлин и конфликтите в съседните на Турция страни.

Германските туристи имат нова любима дестинация. И тя е съвсем близо до България

Германските туристи имат нова любима дестинация. И тя е съвсем близо до България

Тя изпревари Балеарските острови като място номер 1 за лятна ваканция

През тази година държавата на Босфора отново се превърна в една от най-популярните туристически дестинации за немски туристи. Въпреки впечатляващите цифри обаче, пиковите нива от 2015 г. все още не са достигнати, отбелязва Хайнен.

Най-големият европейски туроператор TUI Group също отчита значително увеличение на резервациите за южната ни съседка през настоящото лято.

"Турция отново се превърна в една от най-популярните ваканционни дестинации за германски туристи, като понастоящем е на трето място", заяви говорителят на TUI Сузане Щункел.

Туризмът в Турция се възроди и тепърва ще покорява върхове

Туризмът в Турция се възроди и тепърва ще покорява върхове

Изминалата 2017 г. върна чуждите туристи и компенсира загубите, очаква се още по-силна 2018 г.

С размразяването на отношенията между Турция и Германия, турският туристически бранш очаква през тази година страната да бъде посетена от 40 млн. туристи. Основният принос за това ще бъде увеличаването на броя на германските туристи, които се очаква да достигнат 7.5 млн.

Германските туроператори приветстваха решението на Анкара да отмени двугодишното военно положение, но отбелязаха, че мярката няма да има непосредствено въздействие върху цифрите, тъй като основният сезон вече е в ход.

Експерти от бранша очакват краят на извънредното положение да има положително въздействие върху числеността на посетителите през следващите месеци.

Туристическата столица на Турция посрещна над 2 милиона туристи през юни

Туристическата столица на Турция посрещна над 2 милиона туристи през юни

Градът отбеляза и дневен рекорд за посетители

"Смятам, че ще приемем повече туристи от Германия тази година, близо до цифрите от 2015 г.", каза Гюнер Къзъл, председател на Асоциацията на европейските турски туристически агенти.

Политическите отношения между Анкара и Берлин се влошиха сериозно на няколко пъти през последните 2 години, но и двете страни предприеха стъпки за нормализиране на двустранните връзки през последните месеци.

Турция се готви за 38 милиона туристи през 2018-а

Турция се готви за 38 милиона туристи през 2018-а

Кризата в отрасъла вече е преодоляна

Германия е основният търговско-икономически партньор на Турция в ЕС, въпреки политическите разногласия между двете правителства по редица въпроси. През 2017 г. двустранният обем на търговията достигна 37.6 млрд. евро.

Близо 11.5 млн. чужденци посетиха Турция през първите 5 месеца на 2018 г., според официалните данни. Тази цифра се увеличава с 30.8% на годишна база, от 8.8 млн. в периода януари-май миналата година.

Страната прие над 32 млн. туристи през миналата година, печелейки 26.5 млрд. долара.