Потребителските цени, изчислени по френски стандарти, са се увеличили с 4,5% през юни на годишна база. Спрямо предходния месец цените са се увеличили с 0.2%. През май първият показател се е увеличил с 5,1%, вторият - е намалял с 0,1%, показва окончателният доклад на Националната статистическа служба Insee.

Цените на енергията във Франция паднаха с 3% на годишна база миналия месец след покачване с 2% през май, докато покачването на цените на храните се забави до 13,7% от 14,3%.

Промишлените стоки се повишиха с 4,1% (с 4,6% през май), докато инфлацията в сектора на услугите падна до 3% от 3,2% месец по-рано.

Предварителните данни за инфлацията във Франция за юли ще бъдат публикувани на 28 юли, окончателните - на 11 август.

Потребителските цени във Франция, хармонизирани със стандартите на Европейския съюз, са се увеличили с 5,3% през юни на годишна база, според доклада на Националната статистическа служба.

Така темпът на инфлационен растеж се забави спрямо 6% през май и актуализира минимума за този показателя от март миналата година.

Крайната оценка съвпадна както с предварителните данни, така и с консенсусната прогноза на анализаторите, анкетирани от Trading Economics.

Потребителските цени през юни, според стандартите на ЕС, се повишават с 0,2% спрямо май. Динамиката на инфлацията в месечно изражение също съвпадна с предварителните данни и очакванията на експертите. През май цените са спаднали с 0,1% спрямо април.