Опасенията, че търговската война между САЩ и Китай ще доведат до рецесия, нарастват. Заедно с това вероятно Вашингтон и Пекин няма да стигнат до споразумение в тази посока преди президентските избори в Щатите през 2020 година. За това предупреждават експертите от Goldman Sachs, цитирани от Reuters.

"Очакваме митата върху останалия китайски внос в САЩ, изчисляван на 300 милиарда долара, да влязат в сила", се посочва в анализ.

В началото на месеца американският президент Доналд Тръмп обяви, че от септември ще бъдат наложени 10% тарифи върху останалия импорт от Китай за 300 милиарда долара. В отговор на това Пекин ограничи покупките на селскостопански продукти от Щатите.

Междувременно от Goldman Sachs понижиха прогнозата си за представянето на американската икономика през четвъртото тримесечие. Анализаторите очакват растежът да бъде по-слаб до 1,8%.

Според експертите увеличаването на разходите от прекъсването на веригите за доставки ще принуди американските компании да ограничат активността си.

Те допълват, че подобна "несигурна политика" като настоящата на Вашингтон ще накара производителите да търсят възможности за ограничаване на разходите.