Българският премиер Кирил Петков предлага на Гърция сътрудничество в ядрената енергетика. Това става ясно от негово интервю за гръцкия вестник "Катимерини", съобщи БНР.

Премиерът Петков днес прави оглед на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на град Комотини.

В интервюто премиерът Кирил Петков говори за сътрудничеството между София и Атина за преодоляване на зависимостта от руския природен газ.

България има достъп до азерски газ по газопровода ТАП с интерконектора Комотини - Стара Загора, както и по терминала за втечнен газ при Александруполис, посочва Петков.

По думите на Петков, между Гърция и България има отлични добросъседски отношения и е възможно да се изгради ядрена мощност за производство на електроенергия за двете страни.

София сега разглежда възможните инвеститори и след това ще предложи на гръцката страна конкретни възможности във връзка с проекта.

Очаква се в рамките на една година България да е готова с предложение към Атина за енергийното сътрудничество в ядрената област между двете страни.