Икономическата активност в еврозоната се забави през януари до 11-месечно дъно, тъй като вълната с коронавирусния вариант Омикрон наложи въвеждането на нови ограничителни мерки, които засегнаха най-сериозно доминиращата сфера на услугите.

Това сочат предварителни данни от проучването, публикувано от фирмата IHS Markit и цитирано от БНР.

Общият PMI индекс, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, спадна през януари до 52,4 пункта от 53,3 пункта през декември. Въпреки че индексът продължава да се задържа на позитивна територия (над важното ниво от 50 пункт), това е неговото най-ниско ниво от февруари 2021 г.

Поредното влошаване се дължи на спад на PMI индекс в сферата на услугите до 9-месечно дъно от 51,2 спрямо 53,1 пункта през последния месец на 2021 г.

"Вълната на Омикрон доведе в началото на годината до още един рязък спад в разходите за много, насочени към потребителите услуги, като туризма, пътуванията и разходи за развлечение и отдих бяха особено силно засегнати", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Заради коронавирусния вариант Омикрон, който се разпространява в цяла Европа, правителствата насърчиха европейските граждани да останат вкъщи и да избягват общуването или срещите в групи.

Тъй като редица хора си остават вкъщи, ръстът при търсенето на услуги почти пресъхна. Индексът на новите поръчки в сферата на услугите спадна през януари до 50,8 от 52,5 пункта, - най-ниско ниво от април 2021 г., като това е факт точно преди части от икономиката да се отворят отново след известно разхлабване на противоепидемичните мерки.

Негативно влияние върху икономическата активност оказва и продължаващото силно нарастване на цените. Общият PMI ценови индекс достигна отново ноемврийския си връх, след като месец по-рано европейската инфлация достигна рекордни нива, което вероятно ще засили натиск върху Европейската централна банка за затягане на политиката (за повишаване на лихвите).

За разлика от сектора на услугите промишлеността продължава да бъде по-слабо негативно засегната от новата Covid вълна, като промишленият PMI индекс на еврозоната дори се повиши през януари до 5-месечен връх от 59,0 пункта спрямо 58,0 пункта месец по-рано. Само производственият индекс скочи до 55,8 от 53,8 пункт, като в същото време има скок и на индекса на заетостта от 55,3 пункта през декември до 57,5 пункта през януари (най-високо ниво от юли 2021 г.), тъй като заради силно търсене, предприятията се наложи да увеличат по-агресивно броя на служителите си.

Индексът PMI на очакваното в бъдеще производство пък нарасна слабо до 66,8 от 66,7 пункта - първо повишение от началото на коронавирусната вълна на Омикрон.

"Докато вълната на Омикрон навреди на бизнес перспективите в сектора на услугите, въздействието досега изглежда по-малко сериозно от предишните вълни. Междувременно има подобрение на бизнес перспективи", отбеляза Крис Уилямсън.

Според последно проучване на агенция Ройтерс, близо две трети от анкетираните икономисти посочват, че вариантът Омикрон ще има по-умерено негативно икономическо въздействие отколкото варианта Делта, както и че бизнес оптимизъм се подобрява заради продължаващата програма за ваксинация срещу Covid-19 в региона.