Икономическото възстановяване на Китай показва смесени сигнали - през октомври то остана като цяло стабилно, като малкият бизнес стана една идея по-предпазлив, а пазарът на имоти отслабна, дори когато продажбите на автомобили се покачват, пише Bloomberg.

Съвкупният индекс, който съчетава осем ранни показателя, проследявани от Bloomberg, остава без промяна в сравнение с миналия месец.

Доверието на малкия бизнес през октомври е намаляло, като подиндексите отслабват навсякъде, показват данни на Standard Chartered, която изследва над 500 по-малки фирми всеки месец. Като най-голям износител в света Китай е изложен на влошените перспективи в останалата част на Земята на фона на възраждащите се инфекции на Covid-19, заплашвайки вътрешното възстановяване, което иначе остава стабилно.

"Темпът на възстановяване се забави през октомври", пишат в доклад икономистите на Standard Chartered Шен Лан и Динг Шуанг. Според данните подиндексът за очакванията на бизнеса е паднал до 52,6 пункта през октомври от средно 54,7 през третото тримесечие, което показва, че към края на годината се наблюдава по-предпазлива бизнес перспектива.

Китай се опитва да покаже растеж, но печалбите в индустрията се забавят

Китай се опитва да покаже растеж, но печалбите в индустрията се забавят

Лидери сa автомобилните и минните компании

Продажбите на жилища, които в Китай успяха да останат доста устойчиви въпреки икономическия спад през тази година, започнаха да се охлаждат, след като властите затегнаха усилията си за финансиране на сектора.

Износът за Южна Корея също се е влошил през първите 20 дни на октомври, въпреки че данните по този показател са засегнати и от по-малкото работни дни през месеца.

В същото време обаче се забелязва подобрение при продажбите на автомобили - там се регистрира солиден растеж в съответствие с общата възходяща тенденция, наблюдавана напоследък при потребителските разходи.

A повишаването на потреблението може да помогне да стимулира и предлагането на услуги според Standard Chartered.

Китай се превръща в големия победител от пандемията

Китай се превръща в големия победител от пандемията

Китай беше първата държава, засегната от коронавируса. Но след месеци на тежки рестрикциии и сериозен икономически спад, страната отново е в подем

Очаква се индексите на мениджърите за покупките, които трябва да се появят през следващите дни, също да дадат представа за възстановяването на Китай. Официалният производствен индекс изглежда готов за малко отстъпление през октомври, вероятно поради затварянето по време на празника на Златната седмица в Китай тази година, а вне следствие загубата на инерция за възстановяване, коментира Чанг Шу от Bloomberg Economics.